Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výborné lehké rybízové řezy

20. 3. 2023

Výborné lehké rybízové řezy

Suroviny:

4 vejce

200 g polohrubé mouky

200 g krystalového cukru

1/2 prášku do pečiva

5 polévkových lžic horké vody

5 polévkových lžic oleje

 Postup: 

Odsypeme trochu cukru do bílků a vyšleháme pevný sníh. Vyšleháme žloutky s cukrem, přidáváme postupně vodu a olej. Ručně přimícháme mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků. Těsto rozetřeme na velký nízký plech, vyložený pečícím papírem a upečeme. Necháme vychladnout.

Rybízová náplň:

350 g červeného rybízu, (může být i mražený)

100 g cukru

1 vanilkový pudink

200 ml vody

Rybíz, cukr a 100 ml vody necháme přejít varem, přidáme pudink, rozmíchaný ve 100 ml vody a jednu minutu povaříme. Horkou náplň rozetřeme na piškot a necháme vychladnout.

Smetanový krém:

400 g zakysané smetany

250 g tvarohu ve vaničce

200 ml rostlinné šlehačky

5 polévkových lžic moučkového cukru

1 želatinový ztužovač, ( nebo 4 želatinové plátky)

Ušleháme šlehačku. Zakysanou smetanu smícháme s tvarohem a cukrem, vmícháme šlehačku. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na sáčku a vmícháme do krému. Krém natřeme na rybízovou náplň. Můžeme ozdobit vlnkami a kakaem, přes šablonu. Necháme ztuhnout několik hodin v ledničce.

(Zdroj: Monika J.)

 

re-15e.jpg