Výborné lehké rybízové řezy
Výborné lehké rybízové řezy
Suroviny:
4 vejce
200 g polohrubé mouky
200 g krystalového cukru
1/2 prášku do pečiva
5 polévkových lžic horké vody
5 polévkových lžic oleje
Postup:
Odsypeme trochu cukru do bílků a vyšleháme pevný sníh. Vyšleháme žloutky s cukrem, přidáváme postupně vodu a olej. Ručně přimícháme mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků. Těsto rozetřeme na velký nízký plech, vyložený pečícím papírem a upečeme. Necháme vychladnout.
Rybízová náplň:
350 g červeného rybízu, (může být i mražený)
100 g cukru
1 vanilkový pudink
200 ml vody
Rybíz, cukr a 100 ml vody necháme přejít varem, přidáme pudink, rozmíchaný ve 100 ml vody a jednu minutu povaříme. Horkou náplň rozetřeme na piškot a necháme vychladnout.
Smetanový krém:
400 g zakysané smetany
250 g tvarohu ve vaničce
200 ml rostlinné šlehačky
5 polévkových lžic moučkového cukru
1 želatinový ztužovač, ( nebo 4 želatinové plátky)
Ušleháme šlehačku. Zakysanou smetanu smícháme s tvarohem a cukrem, vmícháme šlehačku. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na sáčku a vmícháme do krému. Krém natřeme na rybízovou náplň. Můžeme ozdobit vlnkami a kakaem, přes šablonu. Necháme ztuhnout několik hodin v ledničce.
(Zdroj: Monika J.)