Tatran řezy
Tatran řezy
Piškot:
4 vejce
120 g pískového cukru
200 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
Sněhové bezé:
6 bílků
330 g moučkového cukru
1 lžíce octa
2 lžičky solamylu
meruňkový džem (nejlépe i s kousky ovoce)
500 ml smetany na šlehání
2 ztužovače do šlehačky
meruňkový kompot (půlené plody)
Ze základních ingrediencí udělejte piškotový plát. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu, do kterého zašleháme moučkový cukr. Jakmile pěna zhoustne, zašlehejte do ní ocet a pak solamyl. Hustý sníh rozetřete na stejně velký plech (rozměry piškotu) vyložený pečícím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 160°C. Jakmile se na povrchu vytvoří krusta, která začne zlátnout, teplotu snižte na 100°C a bezé už jen dosoušejte. Nevysušte, uvnitř musí zůstat vláčné! Po vychladnutí potřete piškotový plát zavařeninou, přiklopte obráceným plátem bezé (nerovnou stranou dospod) a opatrně přitlačte. Vše nechte v chladu odpočinout, aby základ zvláčněl. Nakrájejte na kostky 5 x 5 cm, na každou vykružte šlehačkou dvojité kolečko a doprostřed posaďte polovinu meruňky.
Zdroj : časopis Dortománie.