Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tatran řezy

20. 3. 2023

Tatran řezy

Piškot:

4 vejce

120 g pískového cukru

200 g polohrubé mouky

1/2 prášku do pečiva

Sněhové bezé:

6 bílků

330 g moučkového cukru

1 lžíce octa

2 lžičky solamylu

meruňkový džem (nejlépe i s kousky ovoce)

500 ml smetany na šlehání

2 ztužovače do šlehačky

meruňkový kompot (půlené plody)

Ze základních ingrediencí udělejte piškotový plát. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu, do kterého zašleháme moučkový cukr. Jakmile pěna zhoustne, zašlehejte do ní ocet a  pak solamyl. Hustý sníh rozetřete na stejně velký plech (rozměry piškotu) vyložený pečícím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 160°C.  Jakmile se na povrchu vytvoří krusta, která začne zlátnout, teplotu snižte na 100°C a bezé už jen dosoušejte. Nevysušte, uvnitř musí zůstat vláčné!  Po vychladnutí potřete piškotový plát zavařeninou, přiklopte obráceným plátem bezé (nerovnou stranou dospod) a opatrně přitlačte. Vše nechte v chladu odpočinout, aby základ zvláčněl. Nakrájejte na kostky 5 x 5 cm, na každou vykružte šlehačkou dvojité kolečko a doprostřed posaďte polovinu meruňky.

Zdroj : časopis Dortománie.

 

re-5e.jpg