Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zamotané koláčky

14. 3. 2023

 

Zamotané koláčky

Suroviny:

250 ml vlažného mléka

1 celé vejce

20 g másla

2 polévkové lžíce oleje

1 polévková lžíce sádla

2 polévkové lžíce rumu

250 g polohrubé mouky

250 g hladké mouky

100 g cukru moučka

30 g droždí

1 vanilkový cukr

citrónová kůra

kousek másla na potření rozváleného těsta

1 vejce na potření

Náplň:

400 ml mléka

1 vanilkový pudink

1 vanilkový cukr

Uvaříme pudink.

Postup:

 Z části vlažného mléka, droždí a lžičky cukru uděláme kvásek. Rozehřejeme sádlo a máslo, necháme trochu prochladnout a vlijeme do  zbytku vlažného mléka. Smícháme mouku, cukr, citrónovou kůru, vejce, vanilku, rum, olej a přilijeme rozpuštěný tuk a kvásek. Zaděláme těsto, které necháme vykynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a rozválíme na obdélník asi  25  x 15 cm. Potřeme rozpuštěným máslem, po delší straně stočíme jako roládu. Krájíme 1 cm silná kolečka, klademe na plech vyložený pečícím papírem. Uděláme důlek, plníme vlažným pudinkem a zdobíme libovolným ovocem. Potřeme rozšlehaným vejcem. Stejně postupujeme i u druhé části těsta. Zvolna upečeme. Celkem asi 40 kusů koláčků.

 

kyn-3e.jpg