Zamotané koláčky
Zamotané koláčky
Suroviny:
250 ml vlažného mléka
1 celé vejce
20 g másla
2 polévkové lžíce oleje
1 polévková lžíce sádla
2 polévkové lžíce rumu
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
100 g cukru moučka
30 g droždí
1 vanilkový cukr
citrónová kůra
kousek másla na potření rozváleného těsta
1 vejce na potření
Náplň:
400 ml mléka
1 vanilkový pudink
1 vanilkový cukr
Uvaříme pudink.
Postup:
Z části vlažného mléka, droždí a lžičky cukru uděláme kvásek. Rozehřejeme sádlo a máslo, necháme trochu prochladnout a vlijeme do zbytku vlažného mléka. Smícháme mouku, cukr, citrónovou kůru, vejce, vanilku, rum, olej a přilijeme rozpuštěný tuk a kvásek. Zaděláme těsto, které necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a rozválíme na obdélník asi 25 x 15 cm. Potřeme rozpuštěným máslem, po delší straně stočíme jako roládu. Krájíme 1 cm silná kolečka, klademe na plech vyložený pečícím papírem. Uděláme důlek, plníme vlažným pudinkem a zdobíme libovolným ovocem. Potřeme rozšlehaným vejcem. Stejně postupujeme i u druhé části těsta. Zvolna upečeme. Celkem asi 40 kusů koláčků.