Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dobrá vánočka

16. 3. 2023

Dobrá vánočka

Suroviny:

600 g hladké mouky

140 g cukr moučka

1/4 l mléka

30 g droždí

2 vejce (jedno na potření)

120 g hery

hrst rozinek předem namočených v rumu

lžička soli

sekané mandle

špetka muškátového květu

citronová kůra, nebo citronové aroma

trošku rumu

Postup:

Vypracujeme klasické kynuté těsto. Z cukru, droždí a trošku vlažného mléka uděláme kvásek, necháme vzejít.

Kvásek zapracujeme do mouky s jedním vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru, rozpuštěným tukem a troškou rumu. Přidáme citr. kůru, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky. Těsto vymícháme, aby se nelepilo na stěny a dle potřeby přisypeme mouku. Po vykynutí rozdělíme na devět stejných dílů. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky. Pleteme ze čtyř, pak ze třech a nakonec ze dvou dílů. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi. Pečeme asi 45 minut na 150 - 160°C.


kyn-6e.jpg