Dobrá vánočka
Dobrá vánočka
Suroviny:
600 g hladké mouky
140 g cukr moučka
1/4 l mléka
30 g droždí
2 vejce (jedno na potření)
120 g hery
hrst rozinek předem namočených v rumu
lžička soli
sekané mandle
špetka muškátového květu
citronová kůra, nebo citronové aroma
trošku rumu
Postup:
Vypracujeme klasické kynuté těsto. Z cukru, droždí a trošku vlažného mléka uděláme kvásek, necháme vzejít.
Kvásek zapracujeme do mouky s jedním vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru, rozpuštěným tukem a troškou rumu. Přidáme citr. kůru, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky. Těsto vymícháme, aby se nelepilo na stěny a dle potřeby přisypeme mouku. Po vykynutí rozdělíme na devět stejných dílů. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky. Pleteme ze čtyř, pak ze třech a nakonec ze dvou dílů. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi. Pečeme asi 45 minut na 150 - 160°C.