Malinový dort s ptačím mlékem
Malinový dort s ptačím mlékem
(recept z pořadu Peče celá země)
Korpus:
140 g žloutků
110 g cukru krupice
120 g hladké mouky
100 g hořké čokolády
50 g másla
50 g mléka
2 g soli
5 g kypřícího prášku
Malinové želé:
200 g malinového pyré
20 g cukru krupice
4 g plátkové želatiny
Bílkový sníh:
200 g bílků
250 g cukru krupice
12 g plátkové želatiny
10 g citronové šťávy
Kakaová poleva:
120 g vody
120 g smetany ke šlehání
60 g kakaa
180 g cukru krupice
10 g plátkové želatiny
Na dokončení:
30 g hořké čokolády
1 hrnek malin
Místo klasické náplně v něm najdete ptačí mléko. Tajemné pojmenování skrývá krém, který připravovaly už naše babičky, jako sladký dezert do hrníčku, nebo se po ztužení a našlehání proměnil ve sladkost, která svou konzistencí připomíná marshmallow.
Malinové pyré si snadno můžete udělat doma. Maliny rozvařte s trochou vody a cukru, rozmixujte, přeceďte do čistého kastrůlku a poté svařte do husté konzistence.
Postup:
Korpus:
Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte rozpuštěnou čokoládu, rozpuštěné máslo a mléko a rozmíchejte dohladka. Nakonec přidejte zbylé ingredience a hmotu natřete do dortového ráfku vyloženého pečícím papírem. Pečte při 170°C asi 10 - 15 minut.
Malinové želé:
Přiveďte k varu malinové pyré a cukr, poté přidejte předem namočenou a nabobtnalou želatinu dle návodu na obalu a rozmíchejte. Nechte v lednici vychladnout do konzistence řidšího džemu.
Bílkový sníh:
Bílky smíchejte s cukrem a citronovou šťávou a ve vodní lázni zahřejte na 60°C.Přidejte předem namočenou a nabobtnalou želatinu a rozmíchejte. Tuto směs vyšlehejte v robotu do měkkých špiček, tedy ne úplně dopevna.
Kakaová poleva:
Smíchejte cukr a kakao, poté přilijte vodu a smetanu a přiveďte k varu. Nakonec přidejte předem namočenou a nabobtnalou želatinu a rozmíchejte. Nechte prochladnout a použijte při teplotě asi 37 - 40 °C.
Kompletace dortu:
Vychladlý korpus vyjměte z formy, sundejte papír na pečení a na spodní stranu rozetřete rozpuštěnou čokoládu. Dejte do lednice zatuhnout Dortový ráfek vymažte olejem, na dno položte připravený korpus čokoládovou vrstvou dolů. Na takto připravený základ nalijte jednu polovinu sněhu, polovinu ovocného želé, druhou polovinu sněhu, zbylé želé a vidličkou jemně promíchejte, vznikne tak lehké mramorování. Dobře zarovnejte a formou několikrát uhoďte o desku stolu, aby se povrch vyrovnal. Pracujte rychle hmota tuhne. Dejte do lednice zatuhnout a krátce zamrazte.
Na dobře vychlazený dort nalijte polevu, povrch a strany musejí být zcela potažené. Celou horní plochu ozdobte čerstvými malinami.
(Recept: Peče celá země)
´d
,
:
12