Jahodový mramorový dort
Jahodový mramorovaný dort
Suroviny:
3 vejce
120 g cukru krystal
120 g polohrubé mouky
3 lžíce oleje
Náplň:
500 g měkkého tvarohu
1 sáček želatiny (dala jsem na vaječnou tlačenku)
150 ml vody
citrónová šťáva
250 ml kysané smetany
250 ml šlehačky
300 - 400 g jahod
150 g cukru (podle chuti)
200 g šlehačky na ozdobu
čokoláda na ozdobu
Postup:
Z bílků ušleháme sníh, zašleháme cukr, žloutky, olej, přimícháme mouku a upečeme v dortové formě korpus.
Ve vodě necháme nabobtnat želatinu, zahřejeme a rozpustíme. Ušleháme tvaroh s polovinou cukru, kysanou smetanou a citrónovou šťávou, zašleháme větší část želatiny a opatrně přimícháme ušlehanou šlehačku. Jahody rozmixujeme (pár kousků necháme na ozdobu) se zbytkem cukru a želatinou. Upečený korpus dáme do dortového ráfku. Nalijeme bílou tvarohovou náplň, pak přilijeme jahodovou a druhým koncem lžíce zlehka promícháme. Docílíme tak nejen na povrchu, ale i uvnitř mramorování, necháme ztuhnout, nejlépe přes noc. Ozdobíme ušlehanou šlehačkou a odloženými jahodami, můžeme pocákat čokoládou.