Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jahodový mramorový dort

19. 3. 2023

Jahodový mramorovaný dort

Suroviny:

3 vejce

120 g cukru krystal

120 g polohrubé mouky

3 lžíce oleje

Náplň:

500 g měkkého tvarohu

1 sáček želatiny (dala jsem na vaječnou tlačenku)

150 ml vody

citrónová šťáva

250 ml kysané smetany

250 ml šlehačky

300 - 400 g jahod

150 g cukru (podle chuti)

200 g šlehačky na ozdobu

čokoláda na ozdobu

Postup:

Z bílků ušleháme sníh, zašleháme cukr, žloutky, olej, přimícháme mouku a upečeme v dortové formě korpus.

Ve vodě necháme nabobtnat želatinu, zahřejeme a rozpustíme. Ušleháme tvaroh s polovinou cukru, kysanou smetanou a citrónovou šťávou, zašleháme větší část želatiny a opatrně přimícháme ušlehanou šlehačku. Jahody rozmixujeme (pár kousků necháme na ozdobu) se zbytkem cukru a želatinou. Upečený korpus dáme do dortového ráfku. Nalijeme bílou tvarohovou náplň, pak přilijeme jahodovou a druhým koncem lžíce zlehka promícháme. Docílíme tak nejen na povrchu, ale i uvnitř mramorování, necháme ztuhnout, nejlépe přes noc. Ozdobíme ušlehanou šlehačkou a odloženými jahodami, můžeme pocákat čokoládou.

 

ov-22e.jpg