Kopýtka z bramborového těsta
Kopýtka z bramborového těsta
Suroviny:
200 g másla
200 g moučkového cukru
2 vejce
1 lžička strouhané citrónové kůry
1 prášek do pečiva
550 g hladké mouky
500 g vařených brambor
špetka soli
Náplň:
200 ml mléka
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr
citrónová kůra
350 g mletého máku
100 g švestkových povidel (můžeme přidat i víc)
1 vejce na potření
Postup:
Nejprve si připravíme náplň: svaříme mléko s veškerým cukrem a citrónovou kůrou, přidáme mák a vaříme asi 5 minut. Hmotu zahustíme povidly.
Na těsto utřeme máslo s cukrem, zašleháme vejce, citrónovou kůru, přidáme mouku s práškem do pečiva, špetku soli a jemně strouhané brambory. Rychle vypracujeme těsto a rozdělíme na tři části. Z každé vyválíme plát 30 x 40 cm, potřeme ho třetinou náplně a z delší strany srolujeme. Mokrým nožem roládu nakrájíme na kolečka silná 2 cm, poskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme při 180°C (20 - 25 minut).
(Zdroj: Knihovnička recepty)