Jablečný mřížkový koláč
Jablečný mřížkový koláč
Korpus:
300 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
100 g cukru
120 g másla
1 vejce
2 PL smetany
Náplň:
600 g oloupaných jablek
30 g cukru krupice
20 g másla
1 lžička skořice
1 PL citrónové šťávy
Postup:
Na vále vypracujeme hladké těsto, přikryjeme a necháme v ledničce asi půl hodiny odpočívat. Jablka nakrájíme na kostičky a do hrnce k nim přidáme ostatní suroviny, za stálého míchání přivedeme k varu, jen krátce povaříme a necháme vychladnout. Z těsta odkrojíme asi jednu čtvrtinu, zbytek rozválíme a přeneseme do vymazané koláčové formy průměr 28 cm, upravíme zvýšený okraj a na těsto urovnáme náplň. Zbytek těsta rozválíme, rádýlkem nakrájíme pruhy, které naskládáme na náplň. Koláč pečeme v troubě na 180°C dozlatova.
S těstem se dobře pracuje, koláč je jemný, šťavnatý a dobrý.
(Zdroj: internet)