Jdi na obsah Jdi na menu
 


Větrníky na plech

20. 3. 2023

 

 

 

 

Větrníky na plech

Suroviny:

Těsto:

750 ml vody

230 g másla

230 g hladké mouky

špetka soli

8 - 9 vajec

Náplň 1:

750 ml mléka

2 ks karamelový pudink

150 g cukr moučka

250 g másla

Náplň 2: 

50 g moučkového cukru

1 balíček ztužovače šlehačky

250 ml šlehačky

Poleva:

250 g cukru krupice

250 ml šlehačky

tuk na vymazání plechů

Postup:

Vodu rozehřejeme s máslem a solí, pak přidáme najednou mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni, tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (asi 4 minuty).

Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vejce, dobře zamícháme a až pak dáme další.

.Vymažeme dva plechy tukem a naneseme těsto, rozdělené na polovinu. Dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. Prvních 15 minut troubu neotvíráme, bublinky by splaskly. Pečeme 30 - 40 minut. Nebojte se, hned tak se nespálí. Je však třeba, aby byl povrch na dotek křupavější, protože jak chladne trochu změkne. 

Náplň:

Uvaříme dva karamelové pudinky ve 750 ml mléka a necháme vychladnout. Ušleháme máslo s moučkovým cukrem a postupně přidáváme zchladlý pudink. Na první plát naneseme karamelovou náplň a na to dáme ušlehanou jednu šlehačku s cukrem a ztužovačem. Přiklopíme druhý plát a navrch polijeme karamelovou polevou.

Karamelová poleva:

Cukr nasypeme do hrnce a necháme ho roztavit. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijeme do něj horkou šlehačku. Opatrně vzkypí to! Vaříme dokud se karamel úplně nerozpustí ( když to bude husté přidejte ještě trochu horké smetany).Ihned nalijeme na řezy a dáme ztuhnout do druhého dne.

 

re-34e.jpgv